Goed voer, schoon water, dagelijks vers grit en mineralen moet voldoende zijn om de duiven gezond te houden. Kweekduiven die veel frisse lucht krijgen en ook wat van het zonlicht kunnen genieten hebben weinig extra nodig. Op de vlieghokken die drukker bevolkt zijn en waar er meer van de duiven gevraagd wordt zijn we ons ervan bewust dat er makkelijker een probleem met de gezondheid kan voorkomen. In het rust seizoen doen we het op de vlieghokken ook met zoveel mogelijk frisse lucht en goed voer, de duiven vliegen minder uit en zitten dan graag buiten in de ren, bij kleine ongemakken grijpen we niet in, het verdwijnt meestal vanzelf en bovendien hoeft er op rust niet gepresteerd te worden. We geloven dat de duiven in een gezonde leefomgeving een enorme weerstand kunnen opbouwen tegen de meest voorkomende ziektekiemen en daardoor niet snel ziek worden. In het vliegseizoen waar de atleten in de reismand met andere duiven in contact komen wordt het anders, we zijn meer kritisch en grijpen ook eerder in. We laten onze duiven regelmatig controleren op het geel, coccidiose en wormen. Periodiek en volgens plan wordt hier in het vliegseizoen ook tegen bestreden, de duiven hoeven het dan dus niet eerst te krijgen, dan ben je te laat is de gedachte! We gebruiken liever geen medicijnen maar het helpt ook niet wanneer de vogels tijdens de voorbereiding op de marathon iets onder de leden hebben. Elke week naar de dierenarts rijden is voor ons niet haalbaar dus wordt er in het vliegseizoen met mate preventief medicatie of ontsmetting ingezet. Ideaal zou het zijn als je de duiven zelf eenvoudig zou kunnen controleren op de meest voorkomende besmettingen en dan dus alleen ingrijpen als het echt nodig is.

In onze optiek loop je in de reismand het grootste risico op problemen met de gezondheid van de duiven. Iedereen korft naar eer en geweten gezonde duiven in maar de condities in de mand kunnen er voor zorgen dat ziekteverwekkers zich enorm snel kunnen vermeerderen en verspreiden! Het is er warm en vochtig en de duiven zit dicht op elkaar, het voer komt tussen de uitwerpselen, de duiven drinken allemaal uit dezelfde kleine goot en er is stres. Zo nemen ze gemakkelijk wat mee naar huis.

Het is daarom goed dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de condities tijdens het vervoer van onze atleten, alleen zo kunnen er verbeteringen doorgevoerd worden die de kans op infecties of fysiologische problemen bij onze gevleugelde vrienden verminderen. Minder zieke duiven = minder verliezen, minder kostbare medicijnen en meer lol.

Een goed begin van het seizoen is om aan iedereen die in wil korven een bewijs van gezonde duiven te vragen, gecontroleerd en opgemaakt door een dierenarts of een andere deskundige persoon, vlak voor het seizoen begint! Hoe je dat dan praktisch invult zonder sportgenoten te discrimineren of op kosten te jagen is iets om over na te denken. Goed voor duif en goed voor de liefhebbers is het doel.

Paratyfus vinden we een lastige ongrijpbare ziekte, als je het zo leest in de media dan vinden dierenartsen en sportgenoten dat ook. Wij hebben op het vlieghok eens problemen gekend met als gevolg enkele dode duiven, er zijn toen geen medicijnen verstrekt en buiten de 2 dodelijke slachtoffers zijn alle duiven weer opgeknapt. Het vliegseizoen dat volgde was gewoon goed denken wij.

Het gebeurd wel eens dat de ontlasting van de duiven in het hok langzaam minder consistent wordt, mogelijk gewoon door vochtig weer maar soms lijkt er meer aan de hand. In het geval dat waterige ontlasting langer aanhoud geven we op het vlieghok 8 dagen achtereen een kruidendrank van een bekende firma. De drank verzuurd het drinkwater en wanneer je lang genoeg volhoud waarschijnlijk ook de darmflora van duif. Wonderbaarlijk hoe de duiven er op reageren met binnen afzienbare tijd weer droge ontlasting, bolletjes met pluim. Wij geloven dat het zure milieu parasieten uitdrijft en zo helpt de flora weer te herstellen. Ook om spuitende jongen te voorkomen werkt de kruidendrank erg goed, de basis van dat probleem ligt ergens anders maar zolang je het antwoord niet hebt kan deze kruidendrank een hoop nattigheid voorkomen. Het is een gedachte maar wij denken zelfs dat het de paratyfus bacteriën uitdrijft.

Enten doen we met uitzondering alleen tegen paramixo. De eerste enting na het spenen is namelijk een combinatie met entstof tegen het rota virus! Waar we voorheen bij de jonge duiven altijd coli kregen is deze ziekte nu geen enkel probleem meer, we denken als gevolg van deze specifieke enting. Het lastig zichtbare rota of een ander virus is waarschijnlijk primair en inleidend voor coli, een zwakte parasiet die toeslaat als de duif weerstand moet bieden tegen de eerste indringer. Dit heb ik niet zelf bedacht maar het is zeker een aannemelijke voorstelling. Zo zijn er ook voorbeelden van het adeno virus en coli! gelukkig niet bij ons.

Natuurlijk wordt er ook in de gaten gehouden of de duiven last hebben van luizen. We hebben nooit veel luizen gezien maar vlak voor en tijdens de vluchten behandelen we de duiven er wel tegen. Ook de hokken worden dan goed schoonmaakt.

Geen fabel!

Door een windhoos in de nazomer van 2022 was de tijdelijke kweek ren bij broer Ben omgewaaid. (noodopvang voor de bouw van het nieuwe kweekhok) Licia had het gezien in de vroege ochtend, het was nog donker en door snel handelen zijn alle kweek duiven gered, op één na ook alle kleine jongen die er op dat moment bij lagen, met een theedoek erop moesten ze even in de keuken warm worden weer. De ren met broedhokken weer rechtop, de boel extra verankerd en toen alles in de namiddag weer terug.

Deze laatste ronde jonge duiven van het kweekseizoen kampte sindsdien met serieuze darm problemen, het ongeval door de storm had plaatsgevonden tijdens de overgang van pap naar hardvoer en wij vermoeden dat de slechte stoelgang toen ontstaan is. Na het afzetten op het vlieghok later werd duidelijk hoe serieus het probleem eigenlijk was, prachtige jongen maar de mest zo waterig dat het duivenhok gewoon stonk. Alles geprobeerd maar niets hielp, zelfs de kruidendrank niet. In het hok ernaast zaten de jongen van eerdere ronden, twee keer zoveel duiven, gewoon droog en geen stank, de eerder genoemde bolletjes met pluim is wat hun achterlieten.

Ongeveer vier weken na het spenen kwamen we op een idee! Je hebt misschien wel eens gehoord over het fenomeen en het succes van “poep transplantatie”. Bij verschillende mensen heeft het hun leven teruggegeven, deze mensen hadden een ernstig verstoord darm milieu, misten een gebalanceerde cultuur om waarde uit voeding te halen en werden daardoor chronisch ziek. Met de cultuur van een gezond mens herstelden ze weer. Met dit in het achterhoofd de goede mest van de andere duiven uit het andere hok verzamelt, snoepzaad doorgekneed met als resultaat een kleurrijke muesli van stront en zaden. Drie dagen lang alleen dat vers aangeboden, geen probleem voor de duiven, ze hebben het allemaal opgegeten. Tot onze stomme verbazing werd de nieuw geproduceerde mest droog tot aan het bolletje met pluim en het probleem is niet meer terug gekomen. Van deze late jongen vloog er één in zijn eerste levensjaar twee mooie prijzen op de ZLU vluchten Agen en Narbonne, 900Km+ op 1 dag.